Tisková zpráva: Vrcholná schůzka EU – západní Balkán2018-05-17T12:10:21+00:00

Tisková zpráva: Vrcholná schůzka EU – západní Balkán

(Praha, 17. května 2018, www.strananezavislosti.cz) Dnes se konal v Sofii vrcholný summit EU – západní Balkán. Jedním z bodů schůzky bylo i posílení vztahů mezi EU a zeměmi v oblasti. Zasedání se zúčastnili i vedoucí představitelé těchto nečlenských států EU – Albánie, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Černé Hory, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Kosova.

„Cílem summitu bylo ujištění vedoucích představitelů Evropské unie, že EU rozhodně počítá s rozšířením o země západního Balkánu. Českou republiku i stávající členy EU by ale mělo především zajímat, na jakém stupni vývoje společnosti, hospodářství a především schopnosti potírat zločin a vymáhat právo dotyčné země jsou ve skutečnosti,“ uvedl předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka a pokračoval: „To z přístupových dokumentů opravdu nezjistíme. Tyto země mají řadu viditelných a ještě více skrytých problémů, historicky nedořešených spory územní a dokonce i v názvech vlastních států.“

Nedílnou součástí agendy summitu bylo posílení bezpečnosti v oblasti i palčivý problém migrace. „Nebudeme si nalhávat, že země západního Balkánu nejsou bezpečnostním rizikem. Jsou. A to i bez členství v Schengenském prostoru. Některé z těchto zemí patří obecně mezi hospodářsky málo rozvinuté. Zobchodovat tam lze skoro všechno, včetně migrujících osob, čehož jsme už byli nejednou svědky. Mafie z těchto států jsou proslulé svým záběrem a bezohlednou krutostí. Je iluzorní si myslet, že papírová plnění přístupových kritérií zabrání šíření kriminality z těchto zemí,“ doplnil Matějka.