Tisková zpráva: Spojenecký útok na Sýrii a trocha historie 2018-04-14T15:55:21+00:00

Tisková zpráva: Spojenecký útok na Sýrii a trocha historie

(Praha, 14.dubna 2018, www.strananezavislosti.cz) Dnes od brzkého evropského rána všechna média plní titulky o spojeneckém odvetném útoku za údajné použití chemických zbraní v syrské Dúmě režimem Bašára Asada. Předcházela mu několikadenní mediální vyjádření ze strany představitelů USA, Velké Británie a později i Francie. „Když dnes slyším zdůvodnění útoku západních mocností na svrchovaném území Sýrie, prožívám déjà vu. Stejně silná slova byla na začátku války v Iráku. Na konci pak stovky tisíc mrtvých civilistů, rozvrácená země s přesahem problémů na generace dopředu a přiznání, že tam žádné zbraně hromadného ničení, ohrožující svět, v podstatě nebyly,“ sdělil předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka.

Vláda Tonyho Blaira zveřejnila v září 2002 v asi 60 stránkovém prohlášení, že Irácký režim vlastní chemické a biologické zbraně, které může nasadit do 45 minut. Snaží se opatřit si zbraně jaderné a má kromě toho rakety, kterými dokáže tyto zbraně dopravit na jižní hranici Evropy včetně Řecka. Po letech Blair reagoval na vyšetřování Chilcotovi komise těmito slovy: „Zpráva by měla ukončit obvinění z jednání ve zlé víře, ze lží či podvodu. Ať už lidé s mým rozhodnutím zapojit se do vojenské akce proti Saddámu Husajnovi souhlasí nebo ne, udělal jsem jej v dobré víře, protože jsem věřil, že je to v nejlepším zájmu země,“ uvedl bývalý ministerský předseda, který zapojení Británie do bojů v Iráku po boku USA v roce 2003 schválil. Hrozba iráckých zbraní, která se udávala jako důvod k zásahu a byla označovaná za jistou, nebyla podle komise odůvodněná. Británie se připojila k invazi v Iráku dříve, než se využily všechny mírové možnosti. Intervence pak byla špatně plánovaná a její důsledky podceněny, tvrdí komise v dlouho očekávané zprávě, jejíž vypracování trvalo sedm let.

George W. Bush ve svém projevu v lednu 2003 vystoupil s projevem, že Saddám klame a podvádí svět, a že důvěryhodně nevysvětlil, kde chemické zbraně ukrývá. V reakci na objevující se informace o neexistenci zbraní hromadného ničení v Iráku Bush řekl: „Pokud jde o válku v Iráku, mezi ´starými přáteli´, jichž si vážíme, byly rozpory.“ „Tyto spory patří minulosti. Všichni se nyní můžeme shodnout, že pád iráckého diktátora odstranil zdroj násilí, agrese a nestability na Blízkém východě.“

„Poslové míru v podobě 100 Tomahawků lidem v Sýrii k normálnímu životu nepomohou. Povede se nekonečná mediální obhajoba celé akce, která bude jenom stěží přesvědčivá. Mediální prospěch z toho vytěží USA, Rusko, Sýrie nebo Írán a muslimský svět. Smutná politická reality show. Obětí se nikdo ptát nebude,“ řekl k aktuálnímu vývoji Richard Hartmann, člen předsednictva Strany nezávislosti České republiky.

„Celá bojová akce v Sýrii působí jako předem domluvená hra. Nejdříve osvědčená komedie o chemických zbraních. Pak (již dávno ne bezprecedentní) porušení mezinárodního práva a úmluv. Do toho samozřejmě mediální propaganda jede na plné obrátky. Za chvilku bude po všem. Bohužel bude i po mnoha životech nevinných civilistů. Jako vždy,“ dodal člen předsednictva Ondřej Pecák.

Tisková zpráva ve formátu PDF ke stažení: