Tisková zpráva: Problémy přechodu na DVB-T2 jsou dalším důkazem chyb v systému2018-04-24T21:57:00+00:00

Tisková zpráva: Problémy přechodu na DVB-T2 jsou dalším důkazem chyb v systému

(Praha, 23. dubna 2018, www.strananezavislosti.cz) Česká televize vydala tiskovou zprávu k náhlému odkladu a tím zmírnění dopadu přechodu na nový standard vysílání DVB-T2. „Česká televize zřejmě špatně odhadla situaci a technickou připravenost svých koncesionářů. Ti si musí navíc zákonem vynucený přechod na novou technologii zaplatit ze svého, pokud chtějí jimi povinně a pod sankcí hrazenou službu čerpat,“ uvedl člen předsednictva Strany nezávislosti České republiky Ondřej Pecák a dodal: „Je to důsledek chybně nastaveného financování veřejnoprávních médií a způsobu zacházení ČT se svými koncesionáři.“

„Zatímco první vlna přechodu analogového televizního vysílání na digitální byla nevyhnutelná, druhá vlna tzv. DVB-T2 budí i mezi odborníky značné rozpaky. Divák ČT si zaplatí vše ze svého a to nad rámec koncesionářských poplatků. Ne tak soukromé firmy s digitalizací spojené. Těm bude stát částečně hradit jejich relevantní náklady. Mluvíme zde až o miliardě korun z našich daní. Občan zaplatí vlastně vše dvakrát. To je naprosto nepřijatelné,“ komentoval stav Richard Hartmann, člen předsednictva Strany nezávislosti České republiky.

„Nejdříve dětem zkomplikují sledování jejich dětského kanálu a pak rodičům dovolí, aby si za své vydělané peníze koupili novou televizi či set top box. Škoda, že neexistuje valná hromada koncesionářů. Bylo by jistě zajímavé ji sledovat. Možná je čas na nějaké jiné systémové řešení existence České televize,“ doplnil předseda strany František Matějka.

Tisková zpráva ve formátu PDF ke stažení: