Tisková zpráva: Jeruzalém je hlavním městem státu Izrael 2018-05-15T13:26:57+00:00

Tisková zpráva: Jeruzalém je hlavním městem státu Izrael

(Praha, 15. května 2018, www.strananezavislosti.cz) „Jeruzalém je hlavním městem státu Izrael. Když největší světová velmoc USA učiní tak závažné rozhodnutí, že přestěhuje svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, jde o zásadní sdělení postoje. Stalo se tak navíc ve státě, který je nejsilnější vojenskou silou v oblasti Blízkého východu a to v den 70. výročí jeho založení,“ řekl k událostem včerejšího dne předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka a pokračoval: „Bezpochyby je právem dvou států dohodnout se, zda a kde budou mít své ambasády. Nikomu jinému nepřísluší do toho mluvit.“

V pásmu Gazy již několik dní Palestinci podporovaní Hnutím palestinského odporu provokují u hraničního plotu. K provokacím zneužívají i ženy a mladistvé. Včerejší protesty vygradovaly pod vlivem přestěhování amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Palestinci považují jeho východní část za hlavní město budoucího státu Palestina. Izraelská armáda, aby zabránila průnikům radikálů na své území, použila veškeré dostupné prostředky včetně střelných zbraní a útočných minidronů. Zdaleka ne konečná bilance je 58 mrtvých a 130 zraněných Palestinců. „Veškerou vinu za důsledky dnešního násilí nesou ti, kteří se do práva dohody dvou států pletou,“ dodal předseda strany Matějka.

Daňoví poplatníci v EU poslali v předešlých letech stovky miliónů EUR z rozpočtu Evropské unie do struktur Palestinské národní samosprávy. Děje se tak prostřednictvím programu PEGASE. V minulosti bylo při kontrolách Evropského účetního dvoru zjištěno nejedno pochybení v systému těchto dotací a existují podezření, že peníze z EU končí také v pokladně palestinských teroristů z Hamásu.

„Přesunutí velvyslanectví USA do Jeruzaléma je uznáním Jeruzaléma hlavním městem Izraele a více než symbolickým uznáním suverenity a nezávislosti státu Izrael. Doufám, že dalším státem, který takto potvrdí izraelskou státnost, bude Česká republika. Sice nemáme politickou sílu změnit pozici Evropské unie, její financování a tím možnou faktickou podporu terorismu, ale snad najdeme v tomto případě odvahu prosadit vlastní názor a pozici tradičního zastánce práva izraelského národa na svůj stát,” doplnil člen předsednictva Strany nezávislosti České republiky Richard Hartmann.