Tisková zpráva: GDPR – workflow implementace v ČR2018-05-23T07:17:15+00:00

Tisková zpráva: GDPR – workflow implementace v ČR

(Praha, 23. května 2018, www.strananezavislosti.cz) Českou republikou obchází strašidlo dalšího nařízení z Bruselu. Jmenuje se GDPR, česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Napříč českými médii, firmami a soukromníky se šíří panika. „Jejich obavy jsou oprávněné. Občané, firmy a podnikatelé, kterých se nařízení týká, by měli zbystřit,“ řekl předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka. „Jedná se o další z povinných nařízení, které znamená více drahého státu a více drahé kontroly již kontrolovaného. Pro řadu občanů, kterých se směrnice dotkne, to nebude bez následků.“

„Na celém problému zavádění podobných nařízení z Bruselu je nejvíce zarážející uvádění do praxe v České republice. To má totiž nezaměnitelný punc. Občan nebo firma, jichž se nové nařízení EU týká, se to zpravidla dozví jako poslední. V případě GDPR se mohlo vyjednávat o změnách před hlasováním v Evropském parlamentu až do 27. 4. 2016. V České republice se ale nepohnul ani legislativní list. Občan nic netuší. Média se zabývají něčím jiným. Pak nastává období dvou let falešného klidu a zapomnění,“ sdělil Ondřej Pecák, člen předsednictva.

„Třetí fáze nastane zhruba měsíc před platností směrnice o GDPR. Tedy všeobecná panika. Média šílí. Vedení firem panikaří a zpětně dohledávají, co že to mají splňovat. Občané podnikatelé lehce zdvihají obočí, vědomi si, že se něco děje, ale nevědí co. Na scéně se objevují zástupy konzultačních firem. Společné mají jedno – dobře se napást na veřejné louce, dokud vše neutichne. Bývá vcelku jedno, zda za to může vláda s důvěrou, koaliční či bez důvěry. Výsledek je vždy tentýž. Zase to zaplatí daňový poplatník,“ konstatoval člen předsednictva Strany nezávislosti České republiky Richard Hartmann a pokračoval: „Pokud to budeme moct jednou ovlivnit, uděláme maximum možného i nemožného, aby právní prostředí bylo v České republice stálé a předvídatelné.“