Tisková zpráva: Buď euro, nebo válka? Nenecháme se zastrašit a nikdy neustoupíme 2018-04-26T11:32:11+00:00

(Praha, 26. dubna 2018, www.strananezavislosti.cz) Důrazně se ohrazujeme proti svérázné argumentaci bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly ve věci hlubší integrace EU a přijetí eura. Základní výzvou dneška je podle něj prohloubení ekonomické integrace EU. „A jestli integrace narazí na výrazný odpor středovýchodní Evropy, je jasné, že nás nechají stát opodál,“ obává se Špidla. Základní nutností je podle něj přijmout euro a podílet se na další integraci v rámci eurozóny. Jakékoliv jiné řešení podle Špidly hrozí chaosem, snad dokonce občanskými válkami. „Můžeme to shrnout do sloganu: Buď euro, nebo válka,“ uzavřel bývalý eurokomisař.

„Zdá se, že se bývalý úředník EU asi zbláznil. Nebo jen odhalil svoji pravou agresivní tvář, schovanou za sociálně demokratickou masku vstřícnosti,“ řekl předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka. „Podobná agresivní rétorika spojená s vyhrožováním některým členským státům Evropské unie zaznívá stále častěji. Objevuje se vždy, když některá země EU začne používat selský rozum a odchýlí se od směrnic a cílů sociálních inženýrů v Bruselu. Hrozit buď přijetím eura, nebo válkou, je neskutečný úlet,“
dodal Matějka.

„Jen eurounijní fanatik bez špetky sebereflexe může argumentovat tím, že nepřijetí eura bude znamenat pro Evropu nejen sociální rozkol, ale i vznik série lokálních konfliktů nebo válek. Jeho výhružky by neměly zapadnout. Lidé by měli zbystřit. Až půjdou zase k volbám, měla by jim znít Špidlova slova v uších,“ varoval předseda Matějka. „Polovina zemí s nejnižším dluhem (pozn.: CZE, BLG, DEN, ROM) v eurozóně není. Naopak země s nejvyšším dluhem k HDP jsou v eurozóně všechny (pozn.: GRE-178,6% / ITA-131,8% / POR-125,7% / BEL-103,1% / CYP-100,8% / ESP-98,3% / FRA-97%). Průměr dluhu eurozóny je 86,7%. Zadlužení eurozóny kleslo díky snížení dluhové služby, které je způsobené masivními nákupy dluhopisů či pokladničních poukázek problémových států ze strany ECB za naprosto netržních podmínek. To má být jako úspěch?“

„Samostatnou kapitolou je cílené vyvolávání strachu mezi lidmi. Jsou to převážně státy eurozóny, ve kterých každým rokem posiluje násilí v ulicích. Stačí jiskra a lokálních konfliktů na hranici občanské války se dočkáme právě z těchto zemí, nikoli od nás. Vladimír Špidla by se měl lidem v České republice omluvit,“ uzavřel předseda Strany nezávislosti České republiky.